Huizenprijs stijgt hard: ruim 7 procent in drie maanden tijd

De prijzen stijgen hard en er wordt volop overboden. De huizenmarkt is oververhit, blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM over de afgelopen drie maanden. De prijs van een huis ligt 7,2 procent hoger dan aan het begin van dit jaar.

De huizenprijzen stijgen weer flink, nadat ze tussen medio 2022 en 2023 juist waren gedaald. Dat kwam toen vooral door de hogere hypotheekrente. Het was een welkome afwisseling na ongekend harde prijsstijgingen in de jaren ervoor, waarin huizen soms binnen een jaar 20 procent duurder werden.

Inmiddels bewegen de huizenprijzen zich weer in stijgende lijn. De prijzen zijn al enkele kwartalen hoger dan een jaar eerder. In het vorige kwartaal liet de NVM weten dat ze verwachtte dat de verkoopprijzen de komende tijd flink zouden stijgen.

Dat is inderdaad het geval, blijkt uit nieuwe cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar. De prijzen zijn met maar liefst 7,2 procent gestegen ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar. Dat is een bijzonder sterke stijging: sinds 1995 kwam het maar één keer eerder voor dat de huizenprijs in drie maanden tijd zo hard steeg.

Er werden in april, mei en juni ruim 35.000 woningen verkocht, zo'n 18 procent meer dan in de drie maanden ervoor. De gemiddelde transactieprijs kwam uit op bijna 468.000 euro. Dat is zo'n 34.000 euro meer dan vorig kwartaal. Daarmee is het de grootste prijsstijging in twee jaar tijd.

Nog steeds een groot tekort aan huizen in Nederland

Het aanhoudende tekort aan huizen speelt een grote rol bij het stijgen van de prijzen. "De prijzen vliegen omhoog door de krappe markt, goede financierbaarheid, inkomensstijgingen en daarmee het vertrouwen van de consument", zegt Lana Gerssen, makelaar en voorzitter van NVM Wonen. De loonsverhogingen zorgen er bijvoorbeeld voor dat huizenkopers meer kunnen lenen en dus ook hoger kunnen bieden.

Daarnaast steeg de gemiddelde huizenprijs dit kwartaal extra hard doordat er veel meer woningen werden verkocht in dure regio's als Amsterdam en Haarlem. Tegelijkertijd bleef de verkoop in goedkopere regio's als Zeeuws-Vlaanderen en Oost-Groningen achter, of daalde die zelfs.


Woningkopers hebben het zwaar op de woningmarkt

Voor kopers is de concurrentie groot. Kopen zonder overbieden is in veel gebieden bijna onmogelijk. Inmiddels is bij twee van de drie verkochte woningen overboden. Dat betekent dat er meer wordt betaald dan de vraagprijs. "We maken ons zorgen over de prijsontwikkeling en betaalbaarheid op de langere termijn bij dit krappe aanbod en deze grote vraag", zegt Gerssen.

Toch is er ook positief nieuws voor de kopers: in het tweede kwartaal werden er flink meer woningen te koop gezet. Dat is fijn, want dat zorgt voor meer keus voor kopers, zegt Gerssen.

Maar de NVM verwacht dat dit slechts tijdelijk zal zijn. Daarom moet er naar oplossingen voor de oververhitte woningmarkt worden gekeken. Volgens de makelaarsvereniging is het vooral belangrijk dat er meer gebouwd gaat worden. "We hebben meer woningen én de juiste woningen nodig", zegt Gerssen.


Bron: Nu.nl

Klant ervaringen